Így készül a tökéletes szélesmetélt

Kategória: Konyhavarázs | 2021.06.13. 09.13 | Módosítva : 2021.06.13. 20.37

Meguntad a bolti száraztésztát? Egy igazán könnyű házitészta receptet keresel? Cikkünkben megtalálod, az Electrolux EKM4200 tálas robotgép segítségével pedig egyenletesen vékonyra nyújthatod a házi tésztát. Extra recepttippünkben pedig a céklával színezett szélesmetélt receptjét is megosztjuk veled. 

A tészta szerelmesei jól tudják: a legfinomabb száraztészta sem vetekedhet egy frissen gyúrt házitésztával. Néhány hozzávalóból könnyedén elkészíthető. Fél kiló liszthez 5 tojás, egy csipet só és 1-2 evőkanál víz kell mindösszesen. 

Az Assistent robotgép keverőtáljába kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a tojásokat és egy csipet sót. Elkezdjük összegyúrni a tésztát, majd 1-2 evőkanál vízzel tesszük tökéletesen nyújtható állagúvá. Amikor a tészta összeállt, fóliába csomagoljuk, és fél órán át hűtőben pihentetjük. Az idő leteltével a tésztát 8 részre osztjuk, megformázzuk, és belisztezzük a tésztabucikat. Tésztanyújtó segítségével addig nyújtjuk, amíg már majdnem áttetsző nem lesz. Ezután lecseréljük a fejet, és szélesmetélt csíkokat vágunk belőle. Megszórjuk rétesliszttel, hogy ne tapadjon össze, és már főzhetjük is.

Így készül a céklás szélesmetélt kecskesajttal és pisztáciával 

Hozzávalók

2 db közepes cékla
5-6 gerezd pucolatlan fokhagyma
2 dl vörösbor, 50 dkg szélesmetélt
1 mokkáskanál fehérbors
10 dkg kecskesajt
5 dkg tisztított pisztácia durvára összetörve
1 dkg madársaláta


Elkészítés

Elsőként megsütjük a céklát, majd céklapürét készítünk. Az alaposan megmosott cékláknak vágjuk le a felső és alsó részét, helyezzük egy tepsibe, és szórjuk melléjük a pucolatlan fokhagymagerezdeket. Süssük őket 180 fokos sütőben, kevés gőz hozzáadásával 30 percen keresztül. A kihűlt céklákat hámozzuk meg, és dobjuk egy aprítógépbe. Adjuk hozzá a megsült, megpucolt fokhagymagerezdeket is, és a vörösborral pürésítsük az egészet szép krémes állagúra.

Sós, forró vízben főzzük ki az az Electrolux EKM4200 tálas robotgép segítségével meggyúrt szélesmetéltet. Közben a céklapürét egy serpenyőben kevés sóval és a fehérborssal kezdjük el lepárolni, majd adjuk hozzá a kifőtt tésztát és egy keveset a tészta főzőlevéből is. Óvatosan forgassuk át az egészet, míg a cékla mindenhol megszínezi a tésztát. Tálaláskor a céklás tésztára morzsoljuk rá a kecskesajtot, szórjuk meg a durvára tört pisztáciával, végül díszítsük madársaláta levelekkel.