Grissini Electrolux SteamBake sütőben

Kategória: Konyhavarázs | 2023.03.12. 19.55 | Módosítva : 2023.03.26. 19.03

Az olasz konyha megunhatatlan klasszikusa a grissini, vagyis kenyérrúd, mely kelesztéssel készül, búzalisztből. Ropogós és ellenállhatatlanul finom. Készíthető sajttal, paradicsommal, olivabogyóval megbolondított tésztából is, de önmagában is fenséges. 

Az első grissiniket még a XVII. században készítette egy leleményes olasz királyi pék, mert az uralkodó nehezen emésztette meg a kenyeret. Azóta is töretlen a vendégfogadónak is tökéletes grissini népszerűsége, amit minden jobb olasz étteremben kérés nélkül rágcsálhatunk, rendelésünkre várva. 

Hozzávalók 25 darabhoz 

400 ml kenyérliszt
300 ml meleg víz
250 ml búzaliszt
10 gr friss élesztő
20 ml olivaolaj
5 g só

Szóráshoz
mák, szezámmag, feketekömény 

Tedd a hozzávalókat egy tálba, majd keverd össze egy kanállal. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis lisztet, hogy puha, de ne ragacsos tésztád legyen. Ezt követően borítsd a tésztát a munkalapra és dagaszd kézzel 10-15 percig, amíg sima és ruganyos lesz. A kézi dagasztást kiválthatod Assistent robotgép dagasztás funkciójával is. 

Duplára kelesztést követően ismét átgyúrjuk a tésztát, majd 25 részre osztva 25-35 cm hosszú rudakat formázunk. Nagyon fontos, hogy kellően vékony pálcikákat állítsunk össze, különben nem sül ropogósra, hanem puha marad. Sütőpapírral bélelt, enyhén lisztezett tepsire tesszük és megszórjuk szezámmaggal, fekete köménymaggal vagy mákkal a grissinik tetejét. Melegítsd a sütőt 

Markabolt.hu Tipp: 25-30 perces sütési idővel, 180 celsius fokon, kettes polcszinten, SteamBake fokozaton 150 ml víz hozzáadásával sül készre a grissini.