Francia piritós recept indukciós főzőlapon

Kategória: Konyhavarázs | 2020.12.19. 17.46 | Módosítva : 2020.12.27. 08.55

A francia piritós igazi ünnepi reggelihez illő fogás. Első említése a 4. századi Rómában, Apicius szakácskönyvében lelhető fel. Az alapötlet rendkívül egyszerű: a száraz kenyeret tejben és tojásban megáztatjuk, majd olajban vagy vajban kisütjük. Ismerős valahonnan? Igen, ez a bundáskenyér! 

A Pain Perdu, azaz a francia pirítós igazán finom módja a száraz kenyér megmentésének. Nagyon finom reggeli: a kenyérszeleteket tejben és tojásban forgatjuk meg, majd zsiradékban kisütjük. Nálunk inkább bundás kenyérként vált meglehetősen népszerűvé, de érdemes kipróbálni a világszerte francia pirítósként elterjedt változatot. 

Hozzávalók

néhány szelet szikkadt kenyér
60 g vaj a sütéshez
50 g nádcukor
250 g tejszín
250 g tej
1 tojás
1 tojássárgája
5 g vanília rúd kikapart magja

Elkészítés

Keverd össze a hozzávalókat egy turmixgépben. A kenyérszeleteket tedd a tésztába és hagyd, hogy jól megszívják magukat. Olvaszd fel a vajat a serpenyőben indukciós főzőlapon, közepes hőfokon, majd süsd aranysárgára a kenyérszeleteket.

Markabolt.hu Tipp: Az Electrolux EIT61443B beépíthető főzőlap tökéletes választás a serpenyős sütéshez. Az indukciós technológiának köszönhetően az edények körül nem forrósodik át a főzőfelület, így a kifröccsent zsiradék nem ég rá a főzőlapra - könnyen letakaríthatod, anélkül, hogy megégetnéd a kezed.