Csicsóka krém és zöldségchips recept

Kategória: Konyhavarázs | 2022.10.09. 15.52 | Módosítva : 2022.11.01. 18.10

A csicsóka héját is felhasználhatjuk ezzel a recepttel, mely egy egészséges csicsóka chips és egy fenséges csicsókakrém készítését mutatja meg. 

A csicsóka évelő gyógynövény, íze hasonlít a burgonyáéhoz, de annál jóval édesebb. Felhasználása hasonlít a burgonyáéhoz, fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat. A csicsóka nagy értéke, hogy gumójában található szénhidrát nem keményítő formában, hanem inulinként van jelen, ezért a cukorbetegségben szenvedők is fogyaszthatják. Sok értékes, könnyen emészthető anyagot tartalmaz. Nyersen a leghasznosabb, de a csicsókából készült ételek kellemes ízűek és nagy előnyük, hogy könnyen emészthetők. 

Elsőként egy erős zöldséglevest készítünk el, amelyet a csicsókakrém készítéséhez fogunk majd felhasználni. 

Hozzávalók a leveshez:
3 sárgarépa
2 petrezselyem
¼ zeller
½ póréhagyma
vöröshagyma
kis gyömbér gyökér
5 babérlevél
5 szem szegfűbors 2-3
szárított gomba (elhagyható)
2-3 evőkanál vaj

Elkészítés:
A gyömbér kivételével az összes alapanyagot alaposan mossuk meg. Hámozzuk meg a zöldségeket és felkockázva tegyük egy leveseslábosba. A hagymát megdinszteljük, majd vajon megfuttatva, fedő alatt aranybarnára pirítjuk a zöldségeket.  Másfél liter vízzel felöntve hagyjuk legalább másfél órán keresztül főni a zöldséglevest. Amikor elkészült, szűrjük le a későbbi felhasználásig. 
 
Csicsóka krém

Hozzávalók:
1 kg csicsóka
1 l tej
500 ml 36%-os tejszín
juharszirup ízlés szerint
150 ml Amaretto
szerecsendió
só, bors
1 l zöldségleves

Elkészítés: 

A csicsókát alaposan megmossuk és hosszirányban meghámozzuk (a hámozásnak a lehető legtisztábbnak kell lennie). A héjakat ráhelyezzük egy sütőpapírra úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, és a sütőben 70 C fokon kb. másfél óra alatt megszárítjuk. Ezt követően a megszáradt csicsóka héját kenjük be juharsziruppal, és visszatesszük a sütőbe 180 C fokra. Amikor a szirup elkezd karamellizálódni (buborékosodni) a chipseket kivesszük a sütőből, és félretesszük hűlni. 

Közben a csicsókát tejben puhára főzzük. A megfőtt csicsókára öntsük rá a húslevest és a tejszínt. Az összes hozzávalót alaposan dolgozzuk össze, és szitán nyomjuk át. A csicsókakrémet felforrósítjuk, majd hozzáadjuk az amarettót. Várjuk meg, amíg az alkohol elpárolog, ízesítsük sóval és borssal. Majd tálaljuk a chipset a csicsóka krémmel.

Tipp: A csicsóka mellé használhatunk más zöldséget is a chips-hez, pl. céklát, burgonyát, vagy édesburgonyát. Az sem baj, ha a zöldségek már kicsit fonnyadtabbak, csak igyekezzünk a lehető legvékonyabbra szeletelni őket.