Mindent a hőről

Kategória: Hírek,érdekességek,újdonságok | 2017.08.01. 19.02 | Módosítva : 2017.08.01. 19.09

Ha megértjük, hogyan hozza létre a hő az ízeket és textúrákat, jobban megismerhetjük az egyes hozzávalók titkait is. A főzés a nagyméretű molekulákat kisebb részekre bontja, s az ezekbe zárt ízeket kiszabadítja.

Az ízek nyomában elsőként meg kell értenünk a hő működését. Egy tökéletes steak például azért olyan zamatos, mert az aminosavak és a cukrok 130 °C-on reakcióba lépnek egymással. Ennél magasabb hőmérsékleten azonban a molekulák már elkezdenek lebomlani, az ízek és a textúrák is fokozatosan eltűnnek. A legjobb köretzöldségek is megfelelő hőfokot igényelnek ahhoz, hogy az ízüket rejtő sejtek fala feltárulhasson, tartalmuk azonban ne szökhessen el a párolgással. A megfelelő hő hozzáadása a főzéshez tehát kulcsfontosságú. Ügyelni kell, hogy az étel se nyers ne maradjon, de túl se készüljön.

Miért jobbak a gőzsütők a hagyományos sütőknél?

Ezt a kérdést szinte minden vásárló felteszi, miért ajánljuk a gőzsütőket a sokat, vagy igényesen főző háztartások számára. Egy gőzsütő képes mindarra, amit egy hagyományos multifunkciós sütő is tud, plusz sok extra gőzfunkcióval is rendelkezik. A hagyományos sütők a száraz forró levegőt keringetik az étel körül. A gőzsütőkben kombinálni lehet a forró, száraz levegőt és a gőzt. Így az ételek megőrzik nedvességtartalmukat, ezáltal eredeti formájukat (nem szikkadnak össze, nem száradnak ki). A gőzben hamarabb meg is sülnek az ételek, és a sütő is kevesebb energiát fogyaszt.

A gőzzel történő főzés azért vált népszerűvé, mert a gőz megvédi az élelmiszerek molekuláit. Az étel nem melegszik túl, és megmaradnak benne az ízek. Emellett a nagy páratartalom megakadályozza a nedvességtartalom távozását, így a ropogós kéreg mellett sem puhul túl az étel belseje. Ennek köszönhető többek között a sütemények gyorsabb és egyenletesebb felemelkedése is.

A PlusSteam funkciós multifunkciós sütőkben csak egy gombot kell megnyomnod, és máris gőz képződik a sütőtérben. Ettől a tészta szépen megemelkedik, könnyű, laza állagú lesz, ugyanakkor ropogós kérget kap. Az AEG BS731470HM beépíthető sütőben 5 polcmagasság,3 sütési szint között választhatsz. Az intelligens ThermiC°Air rendszer egyenletesen keringteti a forró levegőt a sütőtérben, ez felgyorsítja a sütést.