Így készül a legjobb körtebefőtt

Kategória: Konyhavarázs | 2013.08.20. 18.59 | Módosítva : 2013.08.20. 19.02

Az ősz kincsei, mint a szőlő, a szilva, vagy a körte magukban rejtik mindazt az édes, érlelő meleget, és napsütést, amit a hosszú, forró nyár alatt elraktároztak. Szerencsére ízüket és zamatukat eltehetjük télire is. Lássuk, hogy készül a legfinomabb körtebefőtt!

A körte jellegzetes édeskés, kissé fanyar íze sokak kedvence. Húsa fehér, lédús és porhanyós. Íze jól harmonizál a fahéj és a szegfűszeg ízével. A korai körték már a nyár végén feltűnnek a piacokon, de más fajták az első fagyok beálltáig teremnek. Magában, süteményhez, vagy kompótnak is kiváló. Mi most egy tartósítószer nélküli körtebefőtt receptet mutatunk Nektek.

Hozzávalók: (1 kg meghámozott gyümölcshöz)

1 kg körte
1 liter víz
30 dkg cukor
1 citrom
1 rúd fahéj
1 teáskanál szegfűszeg

A körtéket alaposan megmossuk, meghámozzuk, negyedekre vágjuk és eltávolítjuk a magházát. Egy lábosban elkeverjük a vizet, a citrom levét, a cukrot és a fűszereket, beletesszük a feldarabolt körtéket és feltesszük főzni. Pár perc bugyogás után az előkészített, tiszta üvegekbe töltjük a körteszeleteket és ráöntjük a főzőlét. A gondosan lezárt üvegeket szárazdunsztba tesszük 1-2 napra, és kihűlés után mehetnek az üvegek a hűvös kamrába.

A receptet ízlés szerint kiegészítheted egy narancs vagy egy citrom lehámozott héjával, valamint a narancs levével is. A citrom/narancs hámozása előtt fontos, hogy alaposan, forró folyóvízben gondosan sikáld le a déligyümölcs héját. Ezzel a forró vizes sikálással tudod csak eltávolítani a citrom/narancs héján lévő gomba elleni tartósítószert. Ha úgy véled, a sikálással nem vacakolnál, néhány csemegeüzletben vásárolhatsz előrecsomagolt reszelt narancs/citromhéjat is. Ezek előnye, hogy mivel a citrom/narancs termőhelyén készítették, nem vegykezelték a gyümölcsöket a szállításhoz.

Vigyázat! A meghámozott körte hamar megbarnul, ezért nem szabad sokat várni, mielőtt a főzővízbe kerül. Ha nagyobb mennyiséget teszel el, akkor érdemes részletekben pucolni és megfőzni a körtéket.

És végül egy tipp ínyenceknek: dinnye-, vagy karalábévájóval kis gömböket készíthetsz a megpucolt körtéből, így nem csak finom, de nagyon mutatós befőttet készíthetsz.