Aranyló tojáslikőr, a farsang sztárja

Kategória: Konyhavarázs | 2013.01.24. 15.29 | Módosítva : 2013.01.24. 15.41

Itt a farsangi szezon, sorra jönnek a legkülönfélébb báli meghívások, baráti murik, ahova mindenki visz magával valami igazán különleges finomságot. Szeretnél Te lenni a dőzsölés legfinomabb italainak felelőse? Próbáld ki a Márkabolt.hu különleges tojáslikőr receptjeit!

A krémes tojáslikőr mára a karácsonyi és húsvéti ünnepek elengedhetetlen kellékévé vált, története azonban már évszázadokkal ezelőtt elkezdődött. Elsőként indiánok készítették, méghozzá érett avokádóból, melynek húsát mézzel és különleges fűszerekkel ízesítették, majd szesszel keverték krémes állagúvá. Európában a XVII. században a hollandok próbálkoztak először az ital újragondolásával. A kontinensen nem elérhető avokádót tojássárgájával helyettesítették, ami olyan remekül sikeredett, hogy nemcsak az eredetihez nagyon hasonló ízt értek el, de új hagyományt is teremtettek. Az európaiaknak, még az eredetinél is jobban tetsző, kevésbé testesebb – a gyümölcs nevére utalva- Advocatnak nevezett ital ugyanis máig nagy népszerűségnek örvend. Sőt, az eredeti Verpoortens tojáslikőr a mai napig Advocat néven kerül a boltokba.

Viszont – sok más finom itallal ellentétben- ezt az ínyencséget akár Te magad is elkészítheted. Ehhez kínál most Neked a Márkabolt.hu csapata két remek receptet!

Rumos tojáslikőr
A tojáslikőr ezen változatát egy gondolatnyi rum teszi még különlegesebbé. Elkészítéséhez habosítsd fel 5 sárgálló, egészséges tojássárgáját 40 dkg cukorral. Közben forralj fel fél liter tejet és olvassz fel benne 2 csomag vaníliás cukrot, majd öntsd bele óvatosan a tojáshabot. Végül pedig keverj hozzá 4 deciliter vodkát és 1 evőkanál rumot.  Az italt töltsd csinos, jól záródó üvegekbe és tárold hűtőszekrényedben (fogyasztás előtt legalább 1 éjszakát hagyd állni).

Tejszínes tojáslikőr
Ez a változat igazán krémes és illatos lesz, a hölgyek garantált kedvence. Kezd elkészítését azzal, hogy  fél liter tejet és 2,5 deciliter tejszínt felforralsz 1 rúd vaníliával (vagy 2 csomag vaníliás cukorral) és 10 dekagramm porcukorral, majd hagyod kihűlni. Egy tiszta edényben 5 tojássárgáját, 15 dekagramm porcukrot keverj habosra néhány kanál kihűlt tejes keverékkel. Miután a cukor felolvadt, add hozzá a tojásos keverékhez a maradék tejet és keverj hozzá 2,5 deciliter alkoholt.
Végül töltsd üvegbe az elkészült likőrt és keress neki egy biztos helyet hűtőszerkényedben
Ehhez a verzióhoz használhatsz 20%-os tiszta szeszt, fehérrumot vagy akár vodkát is.

Lepd meg baráti társaságod ezzel a krémes különlegességgel és légy Te a farsang sztárja!

+1 Tipp: fogyasztás előtt érdemes a likőrt minden alkalommal felrázni, amíg csak el nem fogy.  A házi készítésű tojáslikőrök a márkabolt.hu minőségi hűtőszekrényeiben három hétig elállnak.