A gyógyító paradicsom

Kategória: Konyhavarázs | 2014.08.30. 19.57 | Módosítva : 2014.08.30. 20.11

Egyes szakértők szerint paradicsomlevet naponta kellene fogyasztanunk,  immunrendszerünk energiaitalaként. Megtisztít, erőt ad, vitalizál, gyógyítja a májat és a sebeket.

A paradicsomlében rengeteg a likopin, az az antioxidáns, amely megelőzi a rákos sejtek kialakulását, és amely a paradicsom piros színét is adja. Szervezetünk nem termeli ezt az antioxidánst, ezért szükség van arra, hogy gyümölcsök és zöldségek formájában biztosítsuk. Napi fél liter paradicsomlé fogyasztásával sokat tehetünk egészségünkért. A paradicsomban jelen levő A, C és E-vitaminok megvédik a test sejtjeit az oxigén szabadgyökök pusztító munkájától. A-vitamin tartalmának köszönhetjük, hogy rendkívül jól hat a bőrproblémák gyógyításában és a nap által okozott égések csillapításában.

A paradicsomlé természetes gyógymód a  koleszterin elleni harcban.  Rostokban és B3 vitaminban gazdag, ezért a paradicsom első helyen áll a koleszterin pusztításában. Naponta egy pohárnyi paradicsomlé megvéd a szív- és érrendszeri problémáktól, szintén a B6 vitamin tartalmának köszönhetően, mely karbantartja a vénák egészségét. Kutatások igazolják, hogy a paradicsomlé képes megelőzni a (főként dohányzás vagy cigarettafüst okozta) tüdőtágulást. Káliumtartalmának tulajdoníthatjuk, hogy a paradicsomlé tisztítja a vért, valamint a többi ásványnak, hogy a benne levő mérget is képes eltávolítani.

Ahhoz, hogy egy ízletes paradicsom-italt készíthess magadnak, jól megérett, húsos paradicsomokra lesz szükséged. A nyers zöldségekben sokkal több a C-vitamin, mint a feldolgozott- vagy főzöttekben. Ennek ellenére, a főzött paradicsomban sokkal több a likopin, és ha belekeversz egy-két csepp olívaolajat, a felszívódását is megkétszerezed!

ESB 4700 turmixgéppel néhány perc alatt elkészítheted a nyers paradicsomlevet. A Powermix funkciónak köszönhetően rendkívül csendesen készül el a frissítő ital. Bár a turmixgép belső betétje alkalmas a rostok szűrésére, érdemes a paradicsom héját lehúzni turmixolás előtt. Ehhez elég pár pillanatra forrásban lévő vízbe dobni az egyes darabokat.