2014-ben is Design Lab!

Kategória: Hírek,érdekességek,újdonságok | 2013.11.26. 16.40 | Módosítva : 2013.11.26. 16.43

Egy formatervező, designer vagy fiatal tervező számára fontos kiugrási lehetőség az Electrolux Design Lab nemzetközi verseny. Az Electrolux 2014.ben is lehetőséget teremt a fiatal, tehetséges tervezők számára, hogy munkájukat az egész világnak bemutassák!

Még alig ocsúdtunk fel a 2013-as Design Lab verseny izgalmaiból, ez Electrolux máris meghirdette a 2014-es versenysorozatot. Az egészségre és a fenntarthatóságra fókuszál jövőre már 12. évét ünneplő Electrolux Design Lab verseny. A szervezők a városi élet kihívásaira választ keresve, a jövő egészséges otthonainak megteremtéséhez várják a pályázók ötleteit. A formatervező hallgatók konyhai, textilápolási és levegőtisztítási elképzeléseikkel pályázhatnak. A verseny 2014-ben is több szakaszban zajlik, a pályaművek kidolgozásában az Electrolux szakértői is segítséget nyújtanak.

A versenyre három témakörben lehet nevezni 2014. március 1-től április 6-ig, ötletük angol nyelvű leírásával és látványtervével. Kulináris élvezetek kategóriában az egészséges otthoni étkezést segítő koncepciójat várják. Textilápolás (ruha- és textiltisztítás) kategóriában olyan formatervezési ötletek küldhetők be, amelyek a fenntarthatóság, stílusosság és rendezettség követelményeinek felelnek meg. Levegőtisztítás kategóriában pedig olyan kreatív elképzeléseket keres az Electrolux, amelyek a lakás különböző helyiségeiben különbözőképpen gondoskodnak otthonaink friss és tiszta levegőjéről.

Mindez nagyon futurisztikusan hangzik, de a holnap városaiban egyre több lesz az idős és egyedülálló ember, egyre kevesebb a tér és a friss levegő, egyre több a hulladék. Az elöregedő társadalom és a felelőtlen fogyasztás már ma is érezteti negat ív hatásait. "Az otthon szerepe egyre fontosabbá válik, ahogy a városi környezet újabb kihívások elé állítja az ott élőket, ezért arra törekszünk, hogy otthonunk a pihenés és a lelki béke szigetévé váljon." - mondta Stefano Marzano, az Electrolux tervezési igazgatója.

Nemzetközi elismerést hozhat az  online verseny minden tehetséges fiatal számára, hiszen a legjobb pályaművek felkerülnek a Design Lab weboldalára, és megjelennek az Electrolux k özösségi oldalain is. A verseny győztesét egy világszerte elismert szakértőkből álló zsűri választja majd ki. A nyertes pályázó 5000 eurós jutalom mellett hat hónapos fizetett gyakornoki állást kap az Electrolux globális tervezőközpontjában. A korábbi évek győzteseinek fele az Electrolux vállalatnál folytatta a munkát a gyakornoki időszak letelte után is. A második díjazott 3000, a harmadik helyezett 2000, az online közönségszavazás nyertese pedig 1000 eurós jutalomban részesül.

A jelentkezőkre globális megmérettetés vár. A 2013-as formatervezői versenyre több mint 60 országból, több mint 1700 (Magyarországról 42) pályázat érkezett. Söjtöry Szabolcs falra szerelhető HumiWash mosógép terve a legjobb 105 pályázat között szerepelt,  Csernátony Fanni SEAbreeze koncepciójával egészen a legjobb 20-ig jutott.